Feeds:
Inlägg
Kommentarer

Archive for 16 januari, 2009

sapkowskiJag har varit nyfiken på Andrzej Sapkowski länge. Den första som tipsade om honom var min dotter, men varken hon eller jag kunde läsa honom då eftersom han bara fanns på polska/tjeckiska/ryska/tyska. Nu finns han översatt även till engelska och jag har läst Last Wish.
Last Wish är en samling historier, löst sammanfogade inom en ramberättelse. Det handlar om the Witcher, som mot betalning tar itu med monster som terroriserar omgivningarna. Ibland är monstren inte riktiga monster, utan förhäxade människor med björnhuvuden eller monstertänder. Då kan the Witcher försöka hjäpa dem med magi. Mellan uppdragen vilar the Witcher upp sig i gudinnetemplet, där översteprästinnan Nenneke tar hand om hans skador. Och skäller ut honom.
En kul grej med Last Wish är att flera av de klassiska sagorna dyker upp, ibland bara i förbigående, men på helt nya sätt. Snövit till exempel, och Askungen. Annars är det här traditionell fantasy, väl berättat och med humor. En trevlig bekantskap. Särskilt polskt känns den inte, ifall inte några av de konstiga otäckingarna finns i polsk folklore? En striga till exempel.
———————-
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Read Full Post »