I år tänker jag köra lite grann från andra hållet i mitt livslånga projekt att läsa alla nobelpristagare. Nämligen satsa på de tidiga pristagarna. Det är ju lättare att bli nyfiken och sen få tag i de nya, på min långa lista är det flitigt fetade namn på 2000-talet exempelvis, medan Selma Lagerlöf (1909) och Rudyard Kipling (1907) är väldigt ensamma där i början.
Så under år 2013 tänker jag läsa:
1911 års pristagare Maurice Maeterlinck, Den ringes rikedomar
Gerhart Hauptmann (1912) Mignon
Rabindranath Tagore (1913) Fruktplockning
och den tredje pristagaren från 1903, Bjørnstjerne Bjørnson, med En glad gutt
Även Bokmania har gett sig själv ett nobelt nyårslöfte. Fler?
————————–
Läs även andra bloggares åsikter om Bjørnstjerne Bjørnson, Maurice Maeterlinck, Gerhart Hauptmann, Rabindranath Tagore, nobelpristagare, nobelpristagarprojektet
Jag började lite i höstas, med nobelpristagare i utmaningen Tre på tre. Ett sånt miniprojekt kan nog locka i vår också 🙂
Miniprojekt är bra, inte minst för att de har störst chans att lyckas. 🙂
Jag är också intresserad av Maeterlinck (och ett par andra ”gamla”- vi får väl se om det kan bli till något så småningom. Ibland är det så svårt att få tag på de där äldre böckerna… men biblioteket brukar ju hjälpa till. Jag ser fram emot att läsa vad du tycker om din ”hög”.
Min första tanke när jag fick hem böckerna var: Oj, vad kort de skrev! Den längsta är på 132 sidor. (Maeterlinck) den kortaste på 49 (Tagore). Nu valde jag i och för sig de billigaste på Bokbörsen, men ändå.
Kanske kan vi bytlåna böcker nång gång, Ingrid? Det har vi talat om förut men inte fått riktigt tillfälle…
Så bra! Jag hade häromåret planer på att läsa mig igenom Nobelpristagarna i omvänd kronologisk ordning (om jag inte läste allt). Det hela snubblade på att V.S. Naipaul gjorde ett kvinnofientligt uttalande precis när jag tänkte börja läsa hans bok, men någon gång skall jag ta tag i det igen.
Fast jag har känt en längtan efter att läsa Rabindranath Tagore, och ser fram emot vad du kommer att säga!
Ja just det, nåt om att kvinnor inte kunde skriva viktiga böcker, eller hur? Så idiotiskt.
Jag känner mig också lockad av Tagore, det har givits ut mycket av honom på svenska.
Ja, just Tagore känns som en av de mer kända av de tidigare nobelpristagarna så han kanske är lite lättare att få tag i! Annars är det väl som du säger, svårare ju äldre pristagarna blir. Mycket imponerad av att du faktiskt HITTADE de här ändå. Bokbörsen är fantastisk!
Ja, utan Bokbörsen stod man sig slätt. Men jag är å andra sidan imponerad av att du tycker att Tagore hör till de mer kända. 😉 Jag kände inte till honom alls, men jag tror att du har rätt med tanke på översättningarna.
Vi får se hur det kommer att gå för oss. Hejaheja!
[…] sig i omgivningarna utanför Jerusalem. Årets pågående projekt: Jag levde inte upp till mina ambitioner vad gäller nobelpristagarna. Men Tagore och så förstås Munro har i alla fall tillkommit. Mitt […]