Jag har väntat med att skriva om Unga kvinnor, för jag tänkte att mina tankar kanske skulle blandas fram och åter som i ett kalejdoskop och komma ut i form av en analys. Men det har inte hänt. Så jag bara berättar rätt upp och ner, så kanske nån annan har något begåvat att säga som kan hjälpa mig.
I alla fall.
När jag läst några sidor blev jag helt generad över hur sentimentalt det var. Jag var helt säker på att jag aldrig kan ha läst Unga kvinnor förut, för det där dravlet måste jag ju ha genomskådat redan som tolvåring, inbillade jag mig. Men jag fortsatte, och upptäckte då än värre pinsamheter: nämligen att jag blev tårögd flera gånger och liksom fick svälja en annalkande gråt i strupen. Herregud!
Ungefär i mitten av läsningen tänkte jag att jag måste återupprätta mig genom att göra en analytisk läsning, närmast till hands låg då en feministisk som handlar om kvinnors och flickors levnadsvillkor, eller en klassanalys (Hon som kommer och ber om URSÄKT för att hennes barn dog i Beths armar!?!), eller kanske en jämförelse med andra sedelärande berättelser (Pelle Snusk? Stiernhielms Herkules?). Den uppenbara om Kristens resa stupade på att jag inte läst Kristens resa.
Till slut gav jag upp och bara läste igenom den. Med ganska stort nöje dessutom, måste jag erkänna, men fråga mig för guds skull inte varför.
Hela tiden hade jag den där episoden av Vänner i huvudet, där Rachel lånar ut boken till Joey och det slutar med att han vill lägga in den i frysen tillsammans med The Shining för att han inte vågar läsa om när Beth är så sjuk.
Och visst har jag läst den förut. Jag kände igen massor med saker.
——————————-
Läs även andra bloggares åsikter om Louisa May Alcott, Unga kvinnor, klassiker, generad
Svårt ambivalent inför Unga kvinnor
april 3, 2011 av snowflake
Jag förstår precis hur du känner inför den här boken. Den är ju verkligen oerhört sentimental. Och moraliserande. Att jag fortfarande gillar den beror väl på en hel del nostalgi sedan barndomen. Men jag har nog inte läst om den på minst 15 år, och känner inget omedelbart behov av att göra det heller.
Allt detta man inte ska klaga över, alla dessa drömmar som flickorna har, alla önskningar som inte kan genomföras som de försöker ta med en klackspark. Funkar inte en psykologisk tolkning, tycker du? Jag hade ganska stort nöje av att applicera lite samma grej som Alice Miller gör i sina psykologiska böcker, där hon så att säga psykoanalyserar hela tyska folket och kommer fram till varför de i stor utsträckning lydde Hitler utan att ifrågasätta. (Föräldraauktoritet är en av förklaringarna vill jag minnas.)
Jämför man Unga kvinnor med t ex Lilla huset eller Anne på Grönkulla-böckerna finns en del intressanta paralleller. Det där att göra sin plikt t ex (Annes dotter Marilla som motvilligt ta hand om ett krigsbarn, Laura och hennes familj, och även några av deras grannar som är tvungna att bo ett antal månader varje sommar på sitt nybygge för att marken ska bli deras). Det är en helt annan tid, med andra villkor än nu (men jag vill inte påstå att myndigheterna idag inte har sätt att få ”folk att göra det man vill”).
Det där med Jo som klipper av sig håret får mig f ö alltid att tänka på Abbes mamma, i Madicken, hon som säljer sin kropp till den medicinska vetenskapen efter att dött, för att få lite pengar.
Du är så klok! Som en bok, eller en pudel, eller vad du vill.
Tack finaste Vixxtoria.
Och psykologisk tolkning, absolut. Men det är ju så deprimerande hur de hela tiden ska trycka ner sig.
En av klassikerna jag inte läst, är inte längre så djup, men det är alltid roligt att upptäcka nytt och känna igen sej..
Det här är inte djupt. Och förhoppningsvis känner du inte igen dig så mycket. 😉
Läste den i gymnasiet. På den tiden tyckte jag väl den var okej förutom slutet där den där vilda tjejen rakar håret och blir lydig eller hur det nu är. Stön. Utan henne hade ju boken varit helt värdelös och utan dynamik. Men den kommer ju från en annan tid.
Minns särskilt att författaren kunde utbrista i meningar som ”Det var en vacker tavla” och sedan beskriva hur flickorna satt i någon glänta och målade eller vad drack te eller vad de nu gjorde.
Precis, de sitter och dekorerar landskapet på olika ställen. Men Jo klippte håret för att få pengar att ge sin mamma, det var listigt gjort av henne. Jag antar att nästan alla läsare helst vill identifiera sig med Jo.
Har inte läst den, men nu blir jag ju lite nyfiken! 🙂
Då är det bara att prova. 🙂
Åh vad skönt att läsa att det inte bara är jag som ändå faller för den här boken, trots att jag vill slå bakut nästan hela tiden. Jag köpte till och med en biografi över författaren för att förstå mer, men har ännu inte läst den (är nog inte i biografiåldern ännu, eller vad tror Vixxtoria?).
Det roliga är att enligt wikipedia så bröt Alcott mot den sentimentala och moraliserande amerikanska barnbokstraditionen. Hur var då den? undrar jag.
(Varning för spoilers om ni vill läsa de övriga böckerna av Alcott om familjen March.)
Alison Lurie har skrivit intressant om Unga kvinnor i sin bok ”Boys and Girls Forever. Childen’s Classics from Cinderella to Harry Potter”. Även om Alcott själv var mer radikal än vad som framgår i boken vad gäller kvinnors rösträtt etc lyckas hon ändå förmedla en hel del banbrytande idéer.
Lurie framhåller att de traditionella hjältinnorna i dåtidens böcker var lydiga, oskyldiga, osjälviska och passiva. I den bemärkelsen var det nyskapande att huvudpersonerna uppträder med ett antal karaktärsdrag som fåfänga, lathet, avundsjuka, vrede etc, och fortfarande får ”lyckliga slut”.
Vidare får de fyra huvudpersonerna symbolisera olika utvecklingsmöjligheter som höll på att öppna sig för kvinnor (av en viss klass). Meg symboliserar kvinnan som axlar en aktivare roll och tar ansvar för hem och barn – inte så revolutionärt i våra ögon, men en klar utveckling från att överlämna ansvar till man och tjänstefolk. Jo representerar den feministiska rörelsen. Hon väljer sin partner okonventionellt och kombinerar två framgångsrikt yrkesliv (som författare och föreståndare för en skola med ett lyckligt familjeliv (och slipper dessutom att sköta hushållet) – det låter som rena utopin idag. Den person som liknar de traditionella hjältinnorna mest, Beth, har ingen plats i det samhälle som växer fram, eller som Lurie uttrycker det ”to stay at home safe with your parents is to die.” Amy gifter sig rikt, men har målning som hobby, och är dessutom tillsammans med sin man en ansvarstagande mecenat och filantrop.
Genomgående är också att familjen March tar också ett socialt ansvar för de som har det sämre – inte heller ett helt självklart ställningstagande för många.
Kan varmt rekommendera Luries bok om man är intresserad av ungdomslitteratur.
Tack Johanna för verkligt intressant läsning! När du — och Alcott — utvecklar flickornas liv så känns det som att det närmar sig Jean Websters Pappa Långben och Kära fiende. Där Judy blir författare och Sally föreståndare på ett barnhem, med socialt ansvarstagande som en viktig del av sina liv.
Hur hittade du hit förresten? Det känns nästan som en googling för att du skriver om ungdomslitteratur eller jobbar med det i någon form = jag blir avundsjuk.
Än en gång tack för att du tog dig tid att skriva en så härligt lång och informativ kommentar. 🙂
Tack! Fast nej, jag jobbar med något helt annat. Tycker mycket om böcker som ex vis Luries, Laura Millers bok om Narnia-böckerna, och boken som kom om Jane Austens böcker som kom för några år sedan som utvecklar och fördjupar ens egen läsupplevelse. Unga kvinnor blev en mycket bättre bok för mig efter jag hade läst Lurie. Håller med om likheterna med Jean Webster, och hon är dessutom mycket roligare Alcott. (Webster är också en författare jag skulle vilja läsa mer om, både om böckerna och som person. Av det lilla jag hittat på nätet verkar hon ha varit en fascinerande person.)
Jag är också en trogen återkommande, om än något oregelbunden besökare, och generellt dålig på att lämna kommentarer på de bloggar jag läser, tyvärr. Tycker själv att det är ganska ouppfostrat att ta del av folks reflektioner, kunskap, tips, etc. utan att åtminstone tacka – så jag försöker bättra mig. Så jag får passa på att tacka för en himla trevlig, väskriven och informativ blogg!
Unga kvinnor blev en mycket bättre bok för mig efter din Lurie-kommentar. Det är ju ofta kommentarerna som gör åtminstone min blogg informativ. 🙂 Och det är roligt när för mig nya människor dyker upp.
Jag har nu beställt två Websterböcker (Patty och Patty och Priscilla) på Bokbörsen, hoppas jag får dem. Återseendet av Pappa Långben var inte nog! Det är nästan ta med mig om huset börjar brinna-klass på den.
Jag laste den nar jag var ca 12-13 och mitt hardnackade, svarflortade tolvariga jag tyckte att den var skit, rent ut sagt. Jag har med aren blivit bade mer lattflortad samt mer sentimental, sa det kanske ar dags for en omlasning…?
En liten cyniker? 😉 Vänta bara till du fyllt 46 och fått barnbarn, då blir man sentimental!
[…] de Lautréaumont 861. The Idiot – Fyodor Dostoevsky 862. The Moonstone – Wilkie Collins 863. Little Women – Louisa May Alcott 864. Thérèse Raquin – Émile Zola 865. The Last Chronicle of Barset – Anthony Trollope 866. […]
[…] när Beth dör, i Little women. Men vadå dör? Hon blir ju frisk. Eller? I min version som jag nyss läste och som alltså är en nyutgåva så klarar hon sig och det är en stor kramscen när pappan kommer […]