Märkliga människor befolkar Juli Zehs Fritt fall: passionerade fysiker, trampande cyklister, en polis med världens sämsta slutledningsförmåga och en annan med en fågeläggsformad tumör i hjärnan. Och så den lillgamle pojken Liam, som blir kidnappad — eller inte?
Det börjar med vänskapen mellan Oscar och Sebastian, två långa och udda studenter, som brinner för fysiken och är så intelligenta att lärarna kommer på efterkälken. Oscar är smartast men Sebastian blir lyckligt gift. De diskuterar, konkurrerar, grälar — boken är full av långa vetenskapliga dialoger som för det mesta går över mitt huvud.
Boken är också full av fåglar: talande fåglar, fåglar med namn, hånglande fåglar, fåglar som flyger in i hus, fåglar som blir skjutna. Fågelinfluensa.
Jag kan inte säga att jag förstår den här boken. På slutet kan jag i alla fall konstatera att nej, det är inte en thriller, det är en historia om gammal hederlig svartsjuka. Och om ett katastrofalt missförstånd.
Vissa extremt intelligenta författare kan få en som läsare att känna sig lite smartare när man läser dem. Tyvärr inte här då. 😉 Men jag blir lite glad när jag känner igen referenser till Lola och förstås tributen till George Orwell.
Språket påminner mig om Hertha Müllers. Eller är det bara den ovana tyska språkmelodin som får mig att associera så? En intressant detalj är att nästan exakt samma mening som jag skrev upp i min citatsamling från Corpus Delicti är med här också. Kanske är den med i alla hennes böcker? Och polisen med hjärntumörens flickvän har stora likheter med den perfekta älskarinnan i Corpus Delicti.
Kvinnoporträtten i den här boken är skrivna med en väldigt manlig blick och är ganska ointressanta. Jag undrar varför.
————————–
Läs även andra bloggares åsikter om Juli Zeh, Fritt fall, George Orwell, hertha Müller, fåglar, fysik
Juli Zeh: Fritt fall
november 4, 2010 av snowflake
Hm…intressant att höra dina ord om Fritt fall. Jag har inte läst den själv, dock satte jag den i händerna på pojkvännen för ngt år se´n. Detta efter att ha hört så många hyllande ord om Juli Zeh, som en ny ung, annorlunda stjärna på den tyska författarhimlen…Men projektet föll tyvärr inte så bra ut, tom så att han la ner den efter ca hälften (ngt som i princip aldrig sker). Alldeles för snårig och ogripbar var omdömet som jag minns. Så nu är det lite skönt att höra din lite liknande känsla…;-)
Jag förstår honom. Man vet inte riktigt på vilket sätt man ska läsa den, vad som är viktigt och inte. Och så kommer det in nya personer — varav jag blev rätt förtjust i en — som tar uppmärksamhet från fysikernas konflikt.
Men den var inte dålig, den var bara inte så bra och angelägen som Corpus Delicti.
Om din pojkvän vill veta så kan jag berätta slutet. 🙂
Jag tyckte riktigt mycket om Fritt fall – när det närmade sig slutet var jag rädd att allt skulle bli förklarat och förenklat så att jag skulle bli besviken, men så blev det inte, och jag är så tacksam för det. Istället kände jag (bildligt) marken gunga under fötterna, precis som när jag läste Inka Parei, och började tvivla på verkligheten och sedan började tvivla på mitt tvivel.
I början av boken retade jag mig otroligt på vilken begränsad roll som Maike, Sebastians fru, hade. Men den var ju så begränsad på grund av Oscars syn på henne, och frustrationen som jag kände var nog samma som Maike kände inför Oscar, och kanske inför sin make också?
Den intellektuella och resonerande tonen i boken, speciellt i Sebastians noggranna genomgångar, var precis vad som slog an mina känslosträngar. Är det bara för att jag är fysiker och kanske litet omänsklig, eller kände du detsamma? Kände du hans plåga eller verkade han bara känslokall för dig?
Nej, o nej, han var verkligen plågad. Plågad och samtidigt så instängd i sina känslor. Och fastlåst i relationen till Oscar, han kommer aldrig loss ur den. Och jag vet inte om han riktigt inser hur oerhört svartsjuk och beroende av honom som Oscar är.
Däremot kände jag verkligen inte marken gunga, men jag saknar ju också den kunskapen om fysikens teorier för att hänga med där. Det var mer ”jaså, jaha” för mig där.
Både Maike och Schilfs flickvän är ju typiska symboler för godheten, vackra kvinnor som gör livet lättare för sina män, zzzz….
Rita Skura är ju speciell, men all intelligens är reserverad för männen.
Hi, hi…jag ska fråga pojken min om han vill få slutet berättat för sig 😀 Annars är jag själv betydligt mer sugen på hennes Corpus delicti, särskilt efter dina fina ord. Och ämnet känns verkligen angeläget- och skrämmande. Igår i DN läste jag ett så j-a bra citat av Zeh, där hon framförde sin rädsla över att det alltmer är människan som enbart fysisk varelse som premieras- själen, det ”andliga”, sinnliga och det intellektuella kommer i bakgrunden. Jag ska addera denna boken till läshögen, yes, så får det bli 😉
Hoppas att du tycker den är intressant då, så det inte blir dubbelfiasko. 😉
Lovisa tipsade om att Lena Andersson skrivit kritiskt här: http://www.dn.se/ledare/kolumner/tanklost-om-kanslor-1.1203058 men det kanske du redan läst om du har DN. Jag hittar däremot inte citatet du talar om på nätet, och har ingen pappersvariant. Om du har en länk så får du gärna posta den.
Tyvärr har jag ingen länk, men det exakta citatet löd: ” Att människan alltmer definieras som något biologiskt och fysiskt, inte som ett andligt eller själsligt väsen, tycker jag är en hotfull trend.” Och är hämtat från det nya numret av tidskriften Axess. Jag läste oxå Lena Anderssons text, men har svårt att förstå/ hålla med om hennes slutsatser… Ska bli intressant att läsa boken framöver!
Det var ett väldigt bra citat. tack.
Och ”andligt eller själsligt väsen” behöver ju inte innebära att man tror på någon religion… bara ett erkännande av fler dimensioner av mänsklighet.
[…] så dum att en människa inte skulle kunna yttra den på allvar. (Juli Zeh: Corpus Delicti (och i Fritt fall. Har hon den med i […]