Det blev en hel del spontanläsning ur hyllorna i stugan vi hyrde i Nordingrå. Maria Lang, som är obegripligt dålig men på något vis charmar ändå, och så min allra första Sigge Stark, som å andra sidan inte alls var så dum. Fin miljöteckning, bra språk, men tunn intrig där klimax var när orden ”min hustru” uttalades. Jaja.
Nu kan jag bocka av Saul Bellow på Nobelpristagarlistan. Han med foten i klaveret är en novellsamling, med en rad själviska bittra gamla män. Den första, titelnovellen, tyckte jag rätt bra om trots att den huvudpersonen kanske var mest osympatisk. En sån där som tvunget måste säga allt han tänker, gärna så kallade skämt, oavsett om han sårar andra människor. Sen tycker han synd om sig själv. Men när jag läste hela boken blev det för mycket gnäll, och väldigt väldigt intellektuellt, med hänvisningar till Kant och Nietzsche och några dussin andra tänkare som jag inte alls känner till. Kanske bör jag läsa en tidig roman av Bellow för att ge honom en chans till.
Carter Dickson är en gammal klassisk deckarförfattare som satsar på kluriga intriger. Den här blev för klurig för mig, jag hängde inte alls med. Men lite kul att återstifta bekantskapen med sir Henry Merrivale, och hans duster med matronan på omslaget var väldigt roliga.
Finaste Bang behöver väl ingen introduktion. Hon är ju så lik sig på omslaget också! Det här är kåserier om när hon och Viran köper ett torp. Underbar språkbehandling och små roliga händelser. Tyvärr är jag inte jätteintresserad av torp, så jag läste inte ut hela.
Den andra med (den snärtiga) titeln Inteckning i livet hade en inledning som jag föll för direkt när jag bläddrade i den. En kvinna, Poker, som grälar med en annan kvinna, MaryLynn, och skjuter henne i hjärtat. När polisen hämtar henne rullas historien upp: om hur den fattiga, intelligenta men inte vackra Bess Poker plockat upp den ännu fattigare, älskliga och bedårande söta inackorderingen MaryLynn, och med hjälp av begåvade kompositören Luke Jordan gjort MaryLynn till stor stjärna. Det är en sån där historia som borde bli film, gärna av Douglas Sirk, tänker jag medan jag läser. Och så börjar jag tycka att jag har sett författarnamnet Vicki Baum på såna där gamla svartvita filmer. Nu när jag kan googla igen ser jag att det faktiskt är så, det har gjorts film på flera av Vicki Baums böcker, och den här heter då A woman’s secret. Mycket bättre titel, men varför de bytt namn på flera av personerna förstår jag inte? Luke kallar nämligen Bess för pokerfejs, det är deras grej.
Det bästa sparade jag till sist, och höll nästan på att missa tillfället att läsa den isländske Nobelpristagaren Halldór K Laxness. Och det hade varit en förlust! Ni vet den där lyckokänslan, när man inser att det här är en Stor Berättare, och bara njuter och låter sig följa med in i ett nytt universum. Sådant var mitt första möte med Laxness. Världens ljus handlar om det lilla sockenhjonet Olafur Karason och hans eländiga liv. Den handlar också om skaldekonsten och världspolitiken och fattigdomen och kärleken och det andliga. Väldigt mycket andligt, en period får jag bita ihop och läsa mellan raderna för att orka med allt gudsprat. Då är det tur att det finns väldigt mycket mellan raderna, framför allt mycket humor och ironi. Han är vass, Laxness, han driver in nålsticken där han tycker att de behövs. Och som sagt, han är rolig. Jag är mycket glad att jag hittade den här boken, och Laxness vill jag definitivt läsa mer av.
(Jag gillar förresten att läsa till frukosten, som synes.)
Vad jag inte visste att jag skulle läsa
augusti 1, 2010 av snowflake
Publicerat i böcker, bok blir film, deckare, nobelpristagare, noveller | Taggad Bang, Barbro Alving, bok blir film, Carter Dickson, Halldór Laxness, Inteckning i livet, Maria Lang, Saul Bellow, Världens ljus, Vicki Baum | 26 kommentarer
26 svar
Kommentera Avbryt svar
Mest lästa inlägg
Senaste kommentarer
Hanneles bokparadis om Sofi Oksanen: Norma Hanneles bokparadis om Sofi Oksanen: Norma styleonfile om Sofi Oksanen: Norma snowflake om Vad jag läser just nu styleonfile om Vad jag läser just nu mycket om
Alice Walker Ann Patchett Battlestar Galactica best of 2014 best of 2015 biografi bok blir film böcker Carol Shields Charlaine Harris dagböcker Daphne du Maurier deckare Dexter Doris Lessing Dorothy L Sayers fantasy far-dotter far-son film författarkoppling förjävliga liv George Orwell Gilmore Girls Jerusalem Josephine Tey Joyce Carol Oates konst Krimalfabetet kristet kärlek Laura Bush lord Peter Wimsey Margaret Atwood meta Modesty Blaise mor-dotter mormor musik Nancy Mitford New York Ngaio Marsh nobelpristagare norskt noveller Octavia E Butler omläsning Patricia Briggs Patti Smith poesi presidentfruar psykisk sjukdom radio Rosamond Lehmann science fiction Selma Lagerlöf Sherman Alexie Siri Hustvedt självbiografi skräck Sofi Oksanen Sookie Stackhouse språk Stephen King Sylvia Plath systrarna Mitford Tawni O'Dell Tematrio tv Umeå urban fantasy Ursula K LeGuin vampyrer Virginia Woolf W Somerset MaughamFölj mig på Twitter
Mina tweetsPå twitter
Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.
Kategorier
- Almapristagare (2)
- amerikansk politik (18)
- Ann Cleeves (8)
- Ann Patchett (11)
- Augustpristagare (2)
- Azar Nafisi (2)
- Årets första bok (8)
- barnböcker (20)
- böcker (1 202)
- böcker med färg (13)
- Best of 2008 (5)
- Best of 2009 (22)
- Best of 2010 (22)
- best of 2011 (21)
- Best of 2012 (13)
- best of 2013 (9)
- Best of 2014 (18)
- best of 2015 (24)
- best of 2016 (10)
- besvikelse (5)
- bibliotek (12)
- bibliotekslån (4)
- biografier (22)
- bipersoner värda att minnas (12)
- bloggosfären (35)
- bok blir film (45)
- bok blir tv (8)
- bok i bok (11)
- Bokcaféer (7)
- bokhandlar (14)
- bokhyllor (12)
- bokinköp (83)
- bokomslag (16)
- bokrea (10)
- Buffy the vampire slayer (8)
- C S Lewis (6)
- Carol Shields (6)
- Charlaine Harris (19)
- citat (20)
- Curtis Sittenfeld (7)
- dagböcker (18)
- Daphne du Maurier (13)
- deckare (161)
- Dennis Lehane (8)
- deprimerade författare (4)
- det här med Gud (7)
- Doris Lessing (21)
- Dorothy Sayers (36)
- DOROTHY/OZ-samlingen (6)
- Douglas Sirk (6)
- dramatik/teater (11)
- Eleanor Roosevelt (5)
- Else-Britt Kjellqvist (2)
- enkäter (17)
- essäer (4)
- essäer med mera (7)
- facklitteratur (30)
- fantasy (49)
- Författare jag träffat (10)
- författarfoton (4)
- författarframträdande (29)
- författarkoppling (50)
- film (76)
- Frieda Hughes (5)
- GATSBY-samlingen (7)
- George Orwell (2)
- George R R Martin (7)
- Gillian Flynn (5)
- Gilmore Girls (15)
- graphic novels (12)
- hyllvärmare (2)
- I Corren (23)
- James Tiptree (6)
- Japan (9)
- Jean Webster (2)
- Jerusalem/Israel (21)
- Joanna Russ (4)
- Josephine Tey (8)
- Joyce Carol Oates (26)
- Julböcker från jobbet/klubben (8)
- Karl Ove Knausgård (4)
- klassiker (25)
- Klassiska kvinnor (9)
- konst (27)
- kristet (27)
- Kristian Lundberg (7)
- Lämnar oläst (12)
- Läsning om läsning (7)
- Läsrapporter (55)
- listor (11)
- litteraturorienterat (60)
- livet (94)
- Majgull Axelsson (1)
- Margaret Atwood (1)
- Masada-samlingen (2)
- meta (55)
- Michael Chabon (8)
- Mina läsår (2)
- Mo Hayder (8)
- Modesty Blaise (8)
- mormor/farmor (11)
- Muriel Spark (4)
- musik (46)
- New York (7)
- Nicola Griffith (5)
- nobelpristagare (66)
- norskt (14)
- noveller (34)
- Octavia E Butler (17)
- Olga Tokarczuk (6)
- omläsning (38)
- opera (6)
- paranoia (10)
- Patricia Briggs (9)
- Patricia Highsmith (4)
- Patti Smith (13)
- persiskt (4)
- Philip K Dick (8)
- poesi (53)
- presidentfruar (22)
- quiz (4)
- radio (38)
- Robert Graves (4)
- romerskt (9)
- Rosamond Lehmann (12)
- science fiction (104)
- science fictionkurs (12)
- Selma Lagerlöf (10)
- serier (20)
- Shaun Tan (1)
- Sherman Alexie (11)
- Siri Hustvedt (10)
- självbiografiskt (68)
- skräck (24)
- Sofi Oksanen (9)
- Star Trek (8)
- Stephen King (13)
- Sylvia Plath (11)
- systrarna Mitford (16)
- Tana French (6)
- Tawni O'Dell (9)
- The ALICES (7)
- Toni Morrison (5)
- tv (163)
- tysk litteratur (8)
- Ulla Isaksson (8)
- urban fantasy (19)
- Ursula K LeGuin (19)
- utställningar (10)
- vampyrer (25)
- Virginia Woolf (5)
- W Somerset Maugham (15)
- Wislawa Szymborska (4)
Arkiv
Sidor
Fler boknördar
Folk
Mina läsprojekt
Meta
Det var en trevlig och annorlunda blandning (och blandning på mackorna också- jag blir plötsligt väldigt sugen på prickig korv 🙂 Vicki Baum … hmmmm… undrar om det inte kan finnas något av henne i mina hyllor (”det” har i så fall varit min mammas). Maria Lang gillar jag … det ger en sådan nostalgikänsla att läsa hennes deckare- och Sigge Stark … har aldrig läst men vill absolut läsa något av henne innan jag vandrar vidare! Gamla böcker är så fina, så fina!!
Det är salami.;-) Och så är det Mjälloms tunnbröd, som jag verkligen kan rekommendera. Korn är mycket gott, det gillade alla, medan det mörka är paltbröd som bara jag tyckte om.
Jag har en känsla av att Vicki Baum är en sån som kan finnas på många gamla loppisar också.
Det var en rejäl skörd!! =)
Har just lånat hem Saul Bellows Herzog, fick för mig att jag behövde läsa lite fler amerikanare. Vi får väl se om den är lika bitter som din novellsamling. Så länge det är bittert och gnälligt på ett bra sätt är det ok med mig, men det är en hårfin balans…
Man hinner mycket när man är först upp. 🙂
Jag har en känsla av att Bellow kan vara bättre än så här, så bli inte avskräckt. Håller med om att bittert kan vara bra också.
Jag sitter i Dalarna i urskogen hos mina föräldrar i en l iten stuga de har. Och jag tog med mig en del böcker men hittade även fler i pappas bokhylla. Kul!
ja visst är det roligt att se vad som samlas i stugorna! Blandat skräp och riktiga fynd. 🙂
I ett hus vi hyrde när jag var liten fanns i deras bokhylla den första svenska översättningen av Bilbo. Som heter något annat än Bilbo, liksom hobbitarna inte heter hobbitar.
Jag funderade på att sno hem den. Men det gjorde jag inte.
Då det är den första översättningen av Hobbit på annat språk än engelska så såldes ett exemplar av den nyligen för några hundratusen på en auktion.
Om du snott den i akt och syfte att tjäna hundratusentals kronor på den hade det varit illa. Men om du snott den för att du älskade den och inte kunde leva utan den, medan ägaren glömt bort den och lät flugorna bajsa på den i en bortglömd hylla… då vore det nästan befogat.
Jag tror inte jag hade någon idé om att böcker kunde vara värdefulla (priserna på sällsynta tolkienböcker har också gått upp sen dess).
Jag minns det mest som första gången jag verkligen såg en skillnad på två översättningar.
Hur pass bortglömd boken var är svårt att veta. Men den var nog slitnare än det exet på den auktionen.
Du kanske skulle kolla upp hur det gått för boken? Det vore roligt att veta. Om du har nån kontakt med ägarna, vill säga.
Vi hyrde huset efter en annons.
Efter en googling märker jag att jag överdrivit priset. Tiotusentals kronor, snarare än hundratusentals, gick ”Hompen, eller En resa Dit och Tillbaksigen” för.
Det är ju inte kattskit det heller.
”Hompen”, det var roligt att få veta. 🙂 Det låter barnsligare än hobbit, kanske siktade man mest på en renodlad barnpublik.
Kul med en stuga full med böcker – och en del intrssant låter det som (vissa stugor kan ju annars erbjuda bottenskrapet i någons kasthög). Maria Lang har jag inte läst sen jag var tonåring. Ska nog låta bli att läsa om…
Laxness gör mig nyfiken, fast jag får allt beta av den bokhög jag redan har…
Ha det gott mellan pärmarna!
Ja, här var det verkligen blandat. Massor av Allers och Nick Carter och Vita serien, blandat med kvalitetslitteratur från bokklubben Bra böcker.
Lycka till i ditt avbetande, stickspåren kommer nog ändå förr än du tror. 🙂
intressant blandning och jag känner en smula avund inför det där att hinna läsa utan att punktmarkera en upptäckarivrig bebis.. men, men… den tiden tar väl slut så småningom.
… och jag kan bli alldeles sentimental och längta tillbaka till bäbistiderna med kladdiga fingrar och blåmärken på kinden. Njut!
Bok och frukost – vilka fina bilder!
Han med foten i klaveret var den första Bellow-bok jag läste, som tonåring med stora ambitioner. Jag kan ärligt säga att jag fastnade direkt. Jag tyckte att hans språk var klart och lättläst, historierna kändes trovärdiga fastän de var olikt allt jag varit med om, och de litterära referenserna fick mig att känna mig smart, inte obildad. Jag fortsatte med att låna och läsa, tror jag, varenda bok som Saul Bellow skrivit och blev bara mer och mer imponerad.
Sedan läste jag hans sista bok, Ravelstein, när den kom ut för några år sedan. Oj, vilken dammig kvinnosyn! Var den sådan redan i böckerna jag läste som lättpåverkbar sextonåring? Och det ständiga avvisandet av allt nytt och modernt? Aj, aj. Men innan jag vet bättre tänker jag minnas hans böcker med värme.
Tack, Jenny.
Jag håller med om det klara språket, det var njutbart. Kvinnosynen… kvinnorna är på sin höjd bipersoner i dessa noveller, utom i en där en kvinna lämnar sina barn med hembiträdet över dagen för att kasta sig iväg på anmodan av sin åldrade, geniale älskare. Sen blir det oväder och planen kan inte flyga, och hon har ingen aning om ifall nån tar hand om barnen eller ej medan hon sitter och väntar på att kunna ta sig hem. Obehaglig historia, tycker jag.
Att minnas med värme låter mycket klokt!
Jag ska akta mig för Ravelstein då. 😉
Merde, vad du hunnit läsa mycket. Har ni haft dåligt väder? Det är roligt för Han med foten i klaveret är en sån där bok från Bra Böcker som man hittar i många gamla bokhyllor, men du är den första som jag hört som faktiskt läst den!
Nej, vi har haft fint väder för det mesta. Och jag har läst mer än så. 🙂
Bra böcker har bringat många bra böcker ut i stugorna, men också en väldig likriktning. Att Clownen Jac finns överallt beror nog också på Bra böcker. Och jag känner igen mängder med böcker från mina föräldrars hyllor.
Varför har jag inte läst och kommenterat det här tidigare? Hm. Semester antagligen. Men jag minns att jag läst det där om Sigge Stark, så jag har väl skummat det här nån gång.
Laxness låter ju helt fantastisk här. Ska testa denna bok (elller åtminstone nån annan än Islands klockor som jag ständigt försöker mig på) nästa gång jag ska ge Laxness en chans.
Jag hittade en mycket liten Laxness på loppis förra året. Vet inte ens om den når 100 sidor. Jag kan leta fram den och berätta titeln imorgon, det kanske vore lagom för dig att börja med. Som en liten aperitif.
Den goda fröken och Huset heter den, och den beskrivs på baksidan som en lättsam och lättläst komedi med bittert allvar och stor tragik under ytan. Allt detta på knappa 94 sidor!
Och så får du även veta vad dansk dräkt och badstova är.
Noterar titeln. 94 sidor låter så där lagom att börja med. Det är verkligen ibland så att även om man har all anledning att misstänka att en bok är bra och att man kommer älska den, så bär det emot att ta sig an en riktigt tjock en.
Tack! (Jag vill ju så väldigt gärna läsa Laxness. Jag har liksom fått för mig att jag verkligen verkligen kommer gilla.)
Mitt svar blev ett helt inlägg nu, tack för pushen. 🙂
https://snowflakesinrain.wordpress.com/2011/05/21/en-islandsk-slaktsaga-pa-94-sidor/
[…] Engelska 1954 Ernest Hemingway USA Engelska 1955 Halldór Kiljan Laxness Island Isländska (2010) Världens ljus, Den goda fröken och Huset 1956 Juan Ramón Jiménez Spanien Spanska 1957 Albert Camus Frankrike […]