Hennes samlingsbok av essäer, tal och recensioner från 1970 och 1980-tal heter Dancing on the Edge of the World, och är i mina läsarögon väldigt fin. Som tidigare sagt; är ämnena i huvudsak resande, litteratur, feminism och socialt ansvar. Jag fastnar för många texter, kanske allra mest för dem som handlar om resande. Nej, inte rymdresande, trots att Le Guin gärna rör sig inom science fiction-genren, utan helt vanliga resor. Som att köra mellan Oklahoma och Georgia. Eller att fotvandra i England, till Stonehenge. Det är underbar läsning, och jag vill genast köpa biljetter och ge mig ut!
I recensionerna passar Le Guin på att skåpa ut två av min älskade Doris Lessings science fiction-romaner, de som ingår i Canopus-serien. Den enda som finner nåd är The Marriages between zones three, four and five, som jag skrivit lite om här. (Att läsa det påminner mig om att jag aldrig läst ut den serien, jag har aldrig riktigt fallit för den trots att kombinationen Lessing och sf i teorin borde få mig att börja dregla. Märkligt. Men Le Guin får mig att lite förstå varför.)
Sen har Dancing on the Edge of the World förstås den bieffekten att jag vill läsa en massa annat som hon skriver om. Alcotts Unga kvinnor till exempel, hur kan jag inte ha läst den?? Och Ursulas egen mammas böcker verkar jättespännande, om indianska myter från Kalifornien. Theodora Kroeger heter hon och var över 50 år innan hon började skriva.
———————-
Läs även andra bloggares åsikter om Ursula K Le Guin, Theodora Kroeger, Doris Lessing, att resa, Dancing on the Edge of the World, feminism, resande, socialt ansvar, litteratur, essäer, recensioner, tal
Några ord till om Ursula K le Guin
maj 7, 2010 av snowflake
Publicerat i böcker, facklitteratur, författarkoppling, meta, Ursula K LeGuin | Taggad Doris Lessing, essäer, feminism, resa, science fiction, tal, Theodora Kroeger, Ursula K Le Guin | 11 kommentarer
11 svar
Kommentera Avbryt svar
Mest lästa inlägg
Senaste kommentarer
Hanneles bokparadis om Sofi Oksanen: Norma Hanneles bokparadis om Sofi Oksanen: Norma styleonfile om Sofi Oksanen: Norma snowflake om Vad jag läser just nu styleonfile om Vad jag läser just nu mycket om
Alice Walker Ann Patchett Battlestar Galactica best of 2014 best of 2015 biografi bok blir film böcker Carol Shields Charlaine Harris dagböcker Daphne du Maurier deckare Dexter Doris Lessing Dorothy L Sayers fantasy far-dotter far-son film författarkoppling förjävliga liv George Orwell Gilmore Girls Jerusalem Josephine Tey Joyce Carol Oates konst Krimalfabetet kristet kärlek Laura Bush lord Peter Wimsey Margaret Atwood meta Modesty Blaise mor-dotter mormor musik Nancy Mitford New York Ngaio Marsh nobelpristagare norskt noveller Octavia E Butler omläsning Patricia Briggs Patti Smith poesi presidentfruar psykisk sjukdom radio Rosamond Lehmann science fiction Selma Lagerlöf Sherman Alexie Siri Hustvedt självbiografi skräck Sofi Oksanen Sookie Stackhouse språk Stephen King Sylvia Plath systrarna Mitford Tawni O'Dell Tematrio tv Umeå urban fantasy Ursula K LeGuin vampyrer Virginia Woolf W Somerset MaughamFölj mig på Twitter
Mina tweetsPå twitter
Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.
Kategorier
- Almapristagare (2)
- amerikansk politik (18)
- Ann Cleeves (8)
- Ann Patchett (11)
- Augustpristagare (2)
- Azar Nafisi (2)
- Årets första bok (8)
- barnböcker (20)
- böcker (1 202)
- böcker med färg (13)
- Best of 2008 (5)
- Best of 2009 (22)
- Best of 2010 (22)
- best of 2011 (21)
- Best of 2012 (13)
- best of 2013 (9)
- Best of 2014 (18)
- best of 2015 (24)
- best of 2016 (10)
- besvikelse (5)
- bibliotek (12)
- bibliotekslån (4)
- biografier (22)
- bipersoner värda att minnas (12)
- bloggosfären (35)
- bok blir film (45)
- bok blir tv (8)
- bok i bok (11)
- Bokcaféer (7)
- bokhandlar (14)
- bokhyllor (12)
- bokinköp (83)
- bokomslag (16)
- bokrea (10)
- Buffy the vampire slayer (8)
- C S Lewis (6)
- Carol Shields (6)
- Charlaine Harris (19)
- citat (20)
- Curtis Sittenfeld (7)
- dagböcker (18)
- Daphne du Maurier (13)
- deckare (161)
- Dennis Lehane (8)
- deprimerade författare (4)
- det här med Gud (7)
- Doris Lessing (21)
- Dorothy Sayers (36)
- DOROTHY/OZ-samlingen (6)
- Douglas Sirk (6)
- dramatik/teater (11)
- Eleanor Roosevelt (5)
- Else-Britt Kjellqvist (2)
- enkäter (17)
- essäer (4)
- essäer med mera (7)
- facklitteratur (30)
- fantasy (49)
- Författare jag träffat (10)
- författarfoton (4)
- författarframträdande (29)
- författarkoppling (50)
- film (76)
- Frieda Hughes (5)
- GATSBY-samlingen (7)
- George Orwell (2)
- George R R Martin (7)
- Gillian Flynn (5)
- Gilmore Girls (15)
- graphic novels (12)
- hyllvärmare (2)
- I Corren (23)
- James Tiptree (6)
- Japan (9)
- Jean Webster (2)
- Jerusalem/Israel (21)
- Joanna Russ (4)
- Josephine Tey (8)
- Joyce Carol Oates (26)
- Julböcker från jobbet/klubben (8)
- Karl Ove Knausgård (4)
- klassiker (25)
- Klassiska kvinnor (9)
- konst (27)
- kristet (27)
- Kristian Lundberg (7)
- Lämnar oläst (12)
- Läsning om läsning (7)
- Läsrapporter (55)
- listor (11)
- litteraturorienterat (60)
- livet (94)
- Majgull Axelsson (1)
- Margaret Atwood (1)
- Masada-samlingen (2)
- meta (55)
- Michael Chabon (8)
- Mina läsår (2)
- Mo Hayder (8)
- Modesty Blaise (8)
- mormor/farmor (11)
- Muriel Spark (4)
- musik (46)
- New York (7)
- Nicola Griffith (5)
- nobelpristagare (66)
- norskt (14)
- noveller (34)
- Octavia E Butler (17)
- Olga Tokarczuk (6)
- omläsning (38)
- opera (6)
- paranoia (10)
- Patricia Briggs (9)
- Patricia Highsmith (4)
- Patti Smith (13)
- persiskt (4)
- Philip K Dick (8)
- poesi (53)
- presidentfruar (22)
- quiz (4)
- radio (38)
- Robert Graves (4)
- romerskt (9)
- Rosamond Lehmann (12)
- science fiction (104)
- science fictionkurs (12)
- Selma Lagerlöf (10)
- serier (20)
- Shaun Tan (1)
- Sherman Alexie (11)
- Siri Hustvedt (10)
- självbiografiskt (68)
- skräck (24)
- Sofi Oksanen (9)
- Star Trek (8)
- Stephen King (13)
- Sylvia Plath (11)
- systrarna Mitford (16)
- Tana French (6)
- Tawni O'Dell (9)
- The ALICES (7)
- Toni Morrison (5)
- tv (163)
- tysk litteratur (8)
- Ulla Isaksson (8)
- urban fantasy (19)
- Ursula K LeGuin (19)
- utställningar (10)
- vampyrer (25)
- Virginia Woolf (5)
- W Somerset Maugham (15)
- Wislawa Szymborska (4)
Arkiv
Sidor
Fler boknördar
Folk
Mina läsprojekt
Meta
[…] This post was mentioned on Twitter by BokbloggsNytt. BokbloggsNytt said: snowflakes in rain » Några ord till om Ursula K le Guin: "Några ord till om Ursula K le Guin" http://bit.ly/9M1JaH […]
”Giftermålen mellan zonerna tre, fyra och fem” får alltså godkänt av Guin? Jag skaffade boken för ett tag sen men har känt ett visst motstånd mot att läsa den.
SF-partierna i den sista boken i Martha-serien var inte särskilt bra.
Den får godkänt mest på de äktenskapliga beskrivningarna, trovärdigheten i dem. Det Le Guin har emot Lessings sf-världar är att hon tycker det att det handlar om ”white man’s burden” och ett alltför värsterländskt perspektiv rent filosofiskt, vilket ju är gravt ironiskt eftersom stora delar av Lessings övriga produktion är skriven MOT just kolonialismen.
Jag tyckte att sf-partierna i Martha var ganska kul. 🙂
Men de renodlade sf-romanerna, njaee…
Jag har inte läst något av Lessing (*skammen* :P) men vill. Däremot har jag känt jag noll pepp inför hennes sf-böcker. Och ännu mindre efter att ha läst din beskrivning av handlingen – att det är mer saga än SF. Nej, det får nog bli The Grass is Singing istället. 🙂
Men jag tror att jag måste läsa The Lathe of Heaven snart. Efter mina senaste SF Masterworks-besvikelser är det dags för en Ursula.
Måste googla för att begripa att Lathe of heaven är samma som På andra sidan drömmen = en av mina favoriter. Men det var länge sen jag läste den nu. jag misstänker att den kanske inte är den allra djupaste, men läs!
Många gillar Gräset sjunger av lessing, men jag älskar Martha Quest-serien mest av alla. Plus självbiografierna. Plus en annan, en ren dystopi fast fristående, som heter Instruktion för nedstigning i helvetet. Plus … äsch, jag får nog skriva ett Lessinginlägg snart.
En sympatisk sak med både Lessing och Le Guin är att de är så prestigelösa. Lessing gav ju ut ett par romaner under pseudonym, när hon redan var en etablerad och respekterad författare. Det var ett experiment för att se om hon skulle 1 lyckas bli utgiven 2 bli igenkänd.
och Le Guin var med och startade en tidning där ett inträdesprov var att man skulle skriva en nedgörande recension av en av sina egna böcker. Hennes var väldigt rolig!
Aha, spännande! Den ligger som sagt överst i min SF Masterworks-hög så en recension borde komma inom den närmaste månaden i alla fall! 🙂
Jag drog till med Gräset… den eftersom det är den jag har hemma. Ser fram emot Lessinginlägg!
Haha, härlig stil!
Nej, hur kan du inte ha läst Unga kvinnor?! (Och det värsta är att du kommer inte ens att tycka särskilt mycket om den när du läser den som vuxen, snyft. Den är så präktig att Kulla-Gulla är en ligist i jämförelse.)
Jag ska ta mig en ordentlig LeGuin-frossa vad det lider (jag har ju bara läst sju eller åtta av hennes böcker), och återkommer då till dig för en läslista i strikt prioriteringsordning – okej?
Det är faktiskt pinsamt. Jag borde läsa nån serieversion och sen ljuga att jag läst den.
jag är nog inte helt uppdaterad på leGuin, vissa läste jag som mycket ung. Alldeles nyligen fick jag bannor av en kommentator för att jag rekommenderade Där världen kallas skog, och jag kan inte säkert argumentera mot det.
Men Always Coming Home vill jag rekommendera.
Jag har en jättefin illustrerad och förkortad upplaga från Bra böcker. Mitt ex är inköpt på en förlagsutförsäljning på en Skånesemester när jag var 10 år, och var länge en kär ägodel. Det tog flera år innan jag förstod att det fanns en annan, ”riktig” bok också, med betydligt mer text, men jag gillar den också.
Jag noterar Always coming home, och återkommer när frosseriet börjar dra ihop sig. Det blir säkert inte förrän till hösten det kan bli av.
Kroeber, var det nog modern hette. http://en.wikipedia.org/wiki/Theodora_Kroeber Jag har faktiskt läst Ishi i två världar. Läsvärd historia, om den siste indianen i sin stam som kom att tillbringa slutet av sitt liv som levande museiföremål på det museum där Alfred Kroeber arbetade.
Så hette hon ja, bra att du rättar. Det är väl det som är K:et i Ursula K Le Guin.
Spännande att du läst den boken! När man läser den här essäsamlingen är det slående hur påverkad le Guin är av det kaliforniska landskapet, och av indiansk kultur. Jag blev väldigt sugen på att läsa mer om det. (Sen blev det förstärkt av min Golman-läsning från New Mexico.)