Vaknar upp till nyheten att Kerstin Thorvall är död. Hon fick ett långt liv, 84 år, men det känns ändå sorgligt. När jag tänker på henne så tänker jag på hennes släta kinder, hennes kärlek till dans, hennes väldigt komplicerade relation till sin mamma, och så minns jag alla vackra teckningar. Är det nån fler än jag som minns ungdomsböckerna? Ofta med hennes egna illustrationer. Hon började som modetecknerska.
Ungdomsböckerna var ofta väldigt tidstypiska, om samhällsproblem och -fenomen. ”Min pappa säger att din pappa sitter i fängelse” är en sån där titel som jag har raljerat över som typiskt exempel på 1970-talets socialrealistiska barnböcker. (Förlåt, Kerstin!) Men jag minns att jag tyckte om ”Att älska Sussy”.
Hon har blivit illa åtgången, framför allt efter ”Det mest förbjudna” (1976), där hon berättar om sin egen starka sexualitet och otrohet. Det gillade inte kritikerna, som tyckte att det var alltför privat och självutlämnande. (Men när Sven Lindqvist skrev ”En älskares dagbok” (1981) då var det plötsligt fint att skriva intimt.)
Med ”När man skjuter arbetare” blev Kerstin Thorvall sen kulturvänsterns älskling, trots att skotten i Ådalen bara bildar en fond mot vilken hon berättar sin mammas historia. Signe som blev bortgift med den fina, rika, men tyvärr spritt språngande tokiga Sigfrid. Han våldtar Signe på bröllopsnatten.
En helt annan scen har bitit sig fast: lilla Anna följer med mamma Signe hem till morföräldrarna. Signe har med sig wienerbröd, som mormor älskar. Mormor blir väldigt glad och lägger in wienerbröden i skafferiet. Efter tre dagar eller så, när de hunnit bli torra, äter man upp dem. Att äta färska wienerbröd skulle vara för överdådigt.
Ett annat minne är från Kerstin Thorvalls sommarprogram för några år sen. Hon vaknar en morgon i ett annat land, går ut på balkongen tror jag, och plötsligt känner hon en stark lycka och lättnad. Det är hennes mamma som har dött. Äntligen befrielse.
Ett personligt minne är från när jag jobbade på Radio Ellen och i en intervju skulle be Kerstin Thorvall läsa en av sina egna dikter. Hon satte igång direkt, på en sekund. Och fort läste hon! Sen minns jag att jag frågade vilken jämställdhetsfråga hon tyckte var viktigast inför Åttonde mars. ”Pappamånad”, blev svaret.
Kerstin Thorvall skrev länge krönikor i Aftonbladet. En av de sista, kanske den allra sista, handlade om hur hon hade så ont i benen att hon inte längre kunde dansa.
Det här är Vita rosen. Kerstin Thorvall illustrerade Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist och Rasmus, 1953 års utgåva, som jag har ärvt av min mamma.
Wikipedia listar alla Kerstin Thorvalls böcker. Lena Kåreland tar upp hennes betydelse för barnlitteraturen. En fin intervju från 2003 finns här. Aftonbladet skriver om Thorvall-tweets & bloggar och här finns hennes krönikor. Trollhare skriver om Thorvalls beskrivningar av ångest.
Uppdateringar: Unni Drougge skriver fint och vasst om bemötandet av Kerstin Thorvall. Bra också i Expressen av Nina Lekander och av Tiina Rosenberg på Bang.se. Vixxtoria skriver om Thorvall och politisk korrekhet — och icke korrekthet. Lena Kåreland skriver en faktafylld understreckare.
———————–
Läs även andra bloggares åsikter om Kerstin Thorvall, Det mest förbjudna, När man skjuter arbetare, Min pappa säger att din pappa sitter i fängelse, böcker,
Far väl, Kerstin Thorvall, jag hoppas du får dansa
april 10, 2010 av snowflake
Vad fint du skriver, och vad bra det blir när vi får ta del av dina personliga minnen och samlingar – det är sådant som gör din blogg så bra. Känns konstigt att Kerstin Thorvall är borta.
Tack, söta Mia*. Ja, det känns konstigt. Nu börjar de dö, de där författarna och kulturpersonligheterna som har betytt något i *våra* liv (inte våra föräldrars), såna som har följt med i decennier.
Men jag tror att Kerstin Thorvall var less. Tröstar jag mig med.
Ja, att döma av intervjun från 2003, som Aftonbladet länkade till, så var hon less. Det verkar hemskt att bli gammal och behöva hjälp…
Jag minns också det där med wienerbröden. Det påminner mig lite om min mormor. Hon är också helt hopplös.
Wienerbröden säger liksom allt. Att inte tycka att man själv är värd att få njuta, att man måste minska ner det.
Eller ska man försöka se det positivt? Som i att bygga upp förväntan, att glädjas längre tid. Tänker på Stina Aronssons Hitom himlen, kvinnan som får ett brev från sin son och ställer det fint på bordet och njuter av det länge, länge innan hon öppnar och läser.
Min mor har en udnerbar bok, ”Boken till dig” heter den, som Kerstin Thorvall i alla fall varit med och skrivit, om hon nu inte har skrivit hela. Den är från femtiotalet och vänder sig till flickor. Tar upp allt från hur man tvättar kläder till om man ska ”ligga med pojkar”.
Ja, den! Jag tror att min mamma också hade den. Visst hade Thorvall illustrerat? Lite roligt det där med ”ligga med pojkar” med tanke på hur kontroversiell hon blev sen. 🙂
Det är möjligt att hon illustrerat, det är hursom väldigt fina illustrationer.
Jag har beställt den från antikvariat.net nu! Stort tack för att du triggade mig. 🙂
Åh så fint du skriver om Kerstin Thorvall! Blev riktigt tårögd nu.
Jag blir också lite sentimental…
Fina minnen du har av henne!
Jag kommer ihåg när jag läste Det mest förbjudna någon gång i tonåren och var lite skakad när jag läst klart den. Minns att jag upplevde att hon skrev i ett rasande tempo, dubbel bemärkelse och att det stressade upp mitt lästempo. Några år senare så diskuterade vi den kvinnolitteraturen och jämförde kritiken mot henne och Lundells Jack, som kom ut samma år, och hur olika den unge mannen och den medelålders kvinnan blev recenserade.
Hon har ju varit otroligt produktiv genom åren, jag har inte läst speciellt mycket av henne inser jag. Förutom Dmf, När man skjuter arbetare och ett par till av hennes senaste alster. Jag har en av hennes ”Andersböcker” som jag läste i som barn och hennes Boken till dig, den gavs ut i nytryck någon gång…för många år sedan. Min kompis mamma har däremot originalutgåvan från 1959. Lite roligt.
Delade tågkupé med henne en gång, efter en bokmässa om jag inte minns fel tidsperiod. Satt mitt emot henne på ett ”fyrsäte” men vågade inte riktigt börja prata.
Delade tågkupé, minsann! Sa ni ingenting alls?
(Jag träffade henne aldrig, intervjun var en telefonintervju, tyvärr.)
Jack samma år, jahadu. Det är helt obegripligt hur hyllad den blev. När jag läste om den som kurslitteratur för bara några år sen upptäckte jag i en ett litet stycke hur Lundell beskriver en gruppvåldtäkt. Fyra killar som super ner en tjej och ligger med henne när hon är medvetslös. ”Stackars Jack som hade en så taskig sexdebut”, ungefär. Fullkomligt motbjudande.
Jag kan tänka mig att ni hade intressanta diskussioner! Nånstans borde det väl finnas några uppsatser om det?
Jag kommer lite sent ut på internet idag, men har nu också uppmärksammat denna händelse. Jag håller med Klotho om intensiteten i hennes skrivande. Och visst finns det en spretighet, som jag tänker måste bottna i att hon gjort så mycket för att helt enkelt förtjäna sitt levebröd (vilket inte är att förakta), att kvaliteten skiljer sig åt.
Sen var det kul att få veta att du jobbat med Radio Ellen.
Hennes danskrönika läste jag många gånger, förresten, eftersom den länge låg kvar bland krönikörerna där.
Så otroligt fint skrivet,även jag blir tårögd. Jag tror att jag läste alla Kerstin Thorvalls ungdomsböcker- och jag minns speciellt ”Flicka i april” om den klumpiga och bortkomna Lena som ville bli modetecknerska (förmodligen ett självporträtt)- den boken tror jag att jag läste om och om igen- jag läste nog de flesta av hennes böcker… och ja- wienerbröden…. de har också etsat sig fast hos mig. Att inte få unna sig…. Boken till dig… ja, listan kan göras så lång. Kerstin Thorvall betydde mycket för min generation- hon var lite av en revolutionär för oss 50-talister när vi var tonåringar. Hon skrev mycket ”annorlunda”.
Och Lundells Jack kan gå och dra något gammalt över sig- jag har aldrig läst något tristare- (vad är det för roligt med att läsa om folk som springer ut och in ur tält och är fulla som alikor? Jag förstår ”företeelsen” (ja, jag har varit ung själv….) men varför ska man plåga andra med den långt senare? Jag har aldrig fattat varför den boken blev så populär.
Mjae, jag kan vara rätt så försagd när det kommer till kritan och tänka ”varför skulle hon öht vilja prata med mig, vad har jag för viktigt att säga”.
Rimligtvis borde någon ha skrivit och jämfört dessa två, men just nu så kommer jag inte ihåg om vi hade några faktiska texter att gå efter (trots allt över femton år sedan jag läste kursen).
Nu är jag inte svag för Lundell, vare sig som sångare eller som författare, men ska villigt erkänna att jag inte varit sig lyssnat speciellt mycket på honom eller läst hans böcker. Jag har slarvläst Jack, gillade den inte, och börjat i en av hans andra böcker, men la ner läsningen rätt snabbt.
Vixxtoria
Den där spretigheten har jag inte tänkt på, men jag har inte läst så mycket av hennes vuxenlitteratur, bara tre, fyra stycken tror jag. Men nu hittade jag oskuldens tid i bokhyllan så jag ska läsa den, i åminnelse.
Och jo, jag jobbade på Ellen i flera år, det var en rolig tid på många sätt. Och jag lärde mig väldigt väldigt mycket. Dessutom hade jag världens bästa chef: Isa Edholm. Ingen annan har sen dess kunnat mäta sig med henne.
Ingrid
Dessa wienerbröd! Det är verkligen en stark bild. Jag har som jag skrev beställt efter Boken till dig, och efter att ha läst här hos Julia Skott http://juliaskott.wordpress.com/2010/04/10/dagens-t-shirt-20/#comments så gick jag på jakt efter Flicka-böckerna. Har beställt just Flicka i april men inte fått bekräftelse på den än, så håll tummarna!
klotho
Det är nog väldigt skönt för författare och andra kända intellektuella att åka tåg med såna som du. Tänk att bli anfallen av okända människor som ska tala om vad de tycker om ens alster och diskutera och ha ”speciell kontakt” som de sen kan berätta om för alla sina vänner, och så sitter ff där och är bara trött och har ont i fötterna och oroar sig för att man glömt nåt på stationen.
Att du inte kommer ihåg allt som hände för 15 år sen är ju däremot konstigt… 🙂
Om Lundell.
Jag tycker inte om honom. jag tycker så illa om hans böcker och hans Lundelliskhet att jag knappt kan diskutera honom utan att använda invektiv. Det är inte roligare att veta att jag föll för det där, rebelliska, romantiserandet, i min unga dumhet och läste flera av hans böcker, hörde skivor, till och med gick på en konsert och sjöng med i låtar.
*pinsamt*
Har nött både Lundell och Kerstin Thorvall IRL. Läst Thorvall förstås, däremot inte Lundell. Han ringde på en bytesannons jag hade i DN men när jag frågade vilken hyra han hade visste han inte utan skulle fråga sin revisor!
Kerstin Thorvall har alltid stått med fötterna i verkligheten och varit äkta. Sällsynt blomma. Underbar konstnär. Vilket liv hon gav oss! Och vilka böcker! KT har inspirerat mig att skriva.
Hej Yvonne Domeij!
Haha, vilken historia om hyran. 🙂
Och så härligt att Kerstin Thorvall inspirerat dig att skriva. Sånt blir man glad av att höra.
Unni Drougge skriver bra och intressant på Newsmill: Som man hade Thorvall blivit hyllad från början. Jag lägger upp länken i inlägget. Och ett par andra bra.
I VK ((Västerbottens-Kuriren) i morgon -13 april – skriver jag om Kerstin Thorvall.
Hur vi bäst ska minnas och ära henne -förutom att läsa hennes böcker?
Svar: DANSA!
Ja, dansa! 🙂
Jag läser Oskuldens död just nu, oj vad där är ångest…
[…] läser jag Inga = Kerstin Thorvall själv. Och tycker att det är väldigt intressant hur hon kom i ropet samtidigt som tonåringen […]
Håller med – dansa Kerstin. Dansa.
🙂
[…] kommentarer Mina Kerstin Thorval… on Oskuldens död — Kerstin…snowflake on Far väl, Kerstin Thorvall, jag…bermudabenny on Far väl, Kerstin Thorvall, jag…snowflake on Tvättstugebyte: 1 in, […]
Samma utlevande sexualitet och livsglädje som hycklerskan Thorvall ägnat sitt sybaritiska liv åt hade för en man varit helt otänkbar dvs om mannen varit en infödd medelklassvenne som öppet stoltserat med sina sexäventyr i Thailand eller självbefläckande utsvävningar om onani eller kroppsfunktioner.
Social stigmatisering, utfrysning och snuskgubbestämpel för mannen – hyllningskör, feministikon och uppskattande klappar på axeln från den sinnessjuka svenska kulturvänstern för Thorvall.
Olika synes ödets lotter falla.
Kulturkoftorna plågas ofta av bristande virilitet, avsaknad av sexuell spänning i sina kamratliga och unisexifierade och foträta förhållanden samt sjuklig mångkulturjakt för att visa sin medmänsklighet-
Inte så konstigt att Thorvall tvingades släcka törsten i Gambia – ingen hanrej i kultursfären kunde släcka den eld som brann inombords.
Ännu en grovjobbare för världssocialismen och det krackelerande folkhemmet checkar ut – det är inte rebellerna eller utmanarna som nu lämnar oss utan snarare utformarna och den besuttna tyckareliten som format nutidens normupplösta samhälle som lämnar oss.
Dock en produktiv kvinna med några guldkorn på sitt samvete, även om man också måste undra varför även denna person så noggrant exploaterat sex, kroppsvätskor och inbillade tabun för att få upp försäljningssiffrorna.
Hej Psycho
Du verkar väldigt arg. Det är kanske bäst att du läser något annat.
Om du vill läsa om manlig självbefläckelse kan jag tipsa om Portnoys besvär av Philip Roth.
Psycho: Jag förstår inte riktigt ditt resonemang, men jag anar att du är avundsjuk. Själv har jag läst massor med böcker (ibland tyvärr, måste jag säga) skrivna av män som gör precis samma sak som Thorvall beskriver – är otrogna och knullar runt med lite alla möjliga. Men det är klart, har man som du fördjupat sig i Thorvalls författarskap så har man kanske inte hunnit läsa de böckerna. Du kunde testa Stig Larsson annars till exempel. Han utan ‘e’ i förnamnet och sen kan vi ta upp diskussionen om folk som ”öppet stoltserat med sina sexäventyr”.
Du kan ganska många adjektiv förresten. Grattis!
[…] Far väl Kerstin Thorvall, jag hoppas du får dansa […]
Man kan ju kalla det avundsjuka eller något annat nedsättande om den som inte uppskattar Kerstin Thorvall, men jag kan inte annat än instämma: damen må vara död, men hennes böcker är, om jag skall uttala mig, smörja.
Att inte instämma i hyllningskörerna, det må handla om Shakespeare, Strindberg, Lagerlöf eller Thorvall, ger väl knappast någon annan rätten att uttrycka sig föraktfullt. Själv gillar jag Paul Gallico, Joyce Carol Oates, Maetrlinck och Leif G W Persson. Får jag göra det utan att anses som enfaldig?
Miccelic
ordval som ”den sinnessjuka svenska kulturvänstern” eller resonemanget om kulturkoftor som inte får knulla ordentligt känns inte inbjudande till en diskussion, tycker jag.
Att ana att nån är avundsjuk och/eller arg är inte på samma nivå heller, om vi pratar föraktfullt. Det ser du nog själv om du läser igen..
I sakfrågan, det vill säga Thorvalls produktion, så får du naturligtvis tycka vad du vill och gärna berätta varför. Jag tyckte mycket om Flicka i april, (https://snowflakesinrain.wordpress.com/2010/04/14/mina-kerstin-thorvall-fynd/) och jag tycker också att Oskuldens död var bra även om jag är mycket ambivalent till huvudpersonen https://snowflakesinrain.wordpress.com/2010/04/13/oskuldens-dod-kerstin-thorvall/
Du har kanske läst fler och helt andra, men får gärna säga vad du tycker om dem.
[…] läst mina Modesty-album om och om igen. Här minns jag honom. Andra jag minns är Hans Arnold och Kerstin Thorvall. Långt efter den senares död har sonen Gunnar Falk talat ut, och sällar sig till den långa […]