Ord och inga visor frågar efter våra favoritmiljöer i litteraturen. Här är mina.
Rom. Myllrande, skitigt, dekadent. Frossande i mat, sex och gladiatorspel. Intriger. Maktkamp. Som i Robert Graves böcker om Claudius, Yourcenars Hadrianus minnen, i snällare form hos Marianne Fredriksson. Jag gillar det hos Vibeke Olsson också, men inte på samma sätt.
Sydstaterna. Stiliga kvinnor i stora hattar, knasbollar och original. Klasskillnader. Som i Borta med vinden. Charlaine Harris vampyrböcker om tankeläsande Sookie Stackhouse. Nyupptäckte William Faulkner.
Den judiska. Företrädesvis i intellektuella miljöer i nordöstra USA. Smarta diskussioner vid middagsbordet, alla är begåvade på nåt konstnärligt eller akademiskt. Erica Jong. Michael Chabon.
Den indianska. Identitet, att inte gå under. Gamla sedvänjor i ny tappning. Lite magi. Sherman Alexie. Louise Erdrich.
Norrbotten. Gammpojkar i Hellyhansen, skotrar, bärplockning, kvinnor som röker pipa. Åsa Larsson.
Jag håller helt med dig, men vill gärna lägga till Stockholm (Fogelström, Östergren, Lundell, Marklund och många fler) samt Kalifornien (Connelly, behövs det någon mer?).
Du glömde Edinburgh – Rankin! 🙂
Kidneybönan och Fru E
Kalifornien och Edinburgh är sådär halvers för mig… jag trivs men det är inte så att hjärtat klappar extra.
Stockholm i litteraturen: njae. Det känns onödigt. Nog gillar jag Stockholm, men jag är inte så intresserad av att läsa om den staden.
Ja, Edinburgh og Rankin!
Men også:
Oxford og Inspector Morse
Fiktive miljøer:
Midsomer og Inspector Barnaby
Lydmouth og Inspector Thornhill
Dorte H
Åker jag till Edinburgh ska jag gå en riktig Rebus-stadsvandring, det är säkert. https://snowflakesinrain.wordpress.com/2009/03/23/har-jag-rad-att-bli-kompis-med-rebus/
Men Oxford är för mig Harriet Vanes Oxford, det skulle jag vilja gå och se! Om det finns kvar nåt.
Universitetsbygningerne står nok nogenlunde som på Harriet Vanes tid. Jeg kan da huske, jeg har set the Bodley Library 😀
Bodley Library låter fint! 🙂
Vad roligt att du också hakade på utmaningen! För norrbotten-miljön finns till exempel ”Kapten Nemos bibliotek” av PO Enquist. En bok jag inte var särskilt förtjust i men som verkligen speglar den norrländska miljön (som inte riktigt är min kopp te, en av anledningarna till varför jag inte var överförtjust i boken). Bara ett litet tips.
Jessica
(Jag gjorde i ordning inlägget innan jag reste bort, men trackbacking funkar bara var tredje gång ungefär.)
Nu kommer jag ihåg en pjäs av EnQuist, I lodjurets timme, som var så där enslig och snöig. Kanske ska prova kapten Nemo nån gång.