Mrs Gaskell var en känd person i 1800-talets litterära England. Hon var god vän med Charlotte Brontë, vars biografi hon också skrev. Elizabeth Gaskell medverkade också i Charles Dickens tidning.
Cranford är en rad historier från en småstad, befolkad av fattiga fina damer. De styrs av sociala konventioner, och blir störda när något eller någon som inte passar in dyker upp. I de första kapitlen uppstår en litterär konflikt, mellan en major som gillar Dickens och en fin fröken som föredrar Dr Johnson.
Det är lättsamt och kvickt skrivet, och jag tycker mycket bättre om Mrs Gaskell i Cranford än när jag läste den långrandiga Mary Barton. Vid ett tillfälle kommer sentimentaliteten smygande och jag får pressa mig igenom. Men det är det värt för Cranford är angenäm läsning! Ett tillfälle när Miss Matty blir ruinerad men betalar en helt okänd mans bankcheck så han kan köpa en vacker sjal till sin fru är så väldigt fint beskrivet. Berättaren som iakttar och beskriver på ett finurligt humoristiskt sätt får man inte veta mycket om, först i slutet av boken dyker namnet upp, det intetsägande Mary Smith. Men hon berättar levande och skarpsynt.
Cranford av Elizabeth Gaskell ingår i Ett hem utan böckers utmaning Klassiska kvinnor.
Har läst Hustrur och döttrar och gillar Elizabeth Gaskells sätt att skriva. Får se om jag läser den här Cranford den är visst på engelska, är den lättläst?
Itsread
(Hur vill du att ditt namn skrivs, med eller utan apostrof?)
Den är på engelska, och den är lättläst i själva språkrytmen, men en del gammaldags ord har jag fått slå upp. Eller strunta i.
Hustrur och döttrar, är den lättsam eller tung?
Bra att du påpekar det med apostrofen, ja försökte i början men den blev bara en massa roliga tecken. Skall försöka ändra i profilen så det blir rätt då det är den riktiga stavningen.
Hustrur och döttrar är Gaskells stora oavslutade roman från 1865, hon dog då hon höll på med slutkapitlet. Det är en kärleks- och relationsroman, om den unga Molly, hennes styvmor och styvsyster och skildrar engelska medelklassens syn på hur vara – den konvenansen som råder i klass-samhället och så mycket mer – 690 sidor väl värda att läsa – inte alls tung att läsa – och på svenska. Boken har också filmatiserats av BBC och finns på DVD.
Cranford finns översatt, jag läste den på svenska.
Åhå. Jag som tycker Cranford verkat så långtråkig, men när du beskriver den verkar den ju vara hur härlig som helst! Kanske får ta och läsa den ändå…
rebelprincess
Jag blev glatt överraskad eftersom jag läste hennes Mary Barton och tyckte den var urtråkig. Lika bra som Jane Austen eller väninnan Charlotte Brontë är hon inte, men läsvärd ändå om man gillar brittiskt 1800-tal.
it’s read
(dina kommentarer fastnade i spamfiltret, mysko)
Kanske jag skulle läsa Hustrur och döttrar också då, för att avgöra om jag gillar Gaskell eller ej. Bäst av tre, liksom. 🙂
Att ändå ge sig på att läsa Hustrur och döttrar låter som ett bra förslag. Jag håller med att Austen & Brontë är ett strå vassare. Tackar Martina för tipset om det svenska exemplaret. Har nu fjärrlånat den + boken Ruth av Gaskell Cleghorn.
it’s read
Du kör en hel Gaskell-festival alltså, kul. 🙂
(Spamfiltret *igen*, kan det vara apostrofen som ställer till det? Eller skriver du från olika ställen så att varje gång är den första för min wordpress?)
Ja, jag tänkte köra med lite brittiskt 1800-tal mellan kursböckerna. Det är en vurm jag har att läsa historiska romaner, och de här verkar ha en romantisk touch och det kan aldrig vara fel 😀
Jo jag tror att det är apostrofen som ställer till det, för jag skriver från en och samma sida – bloggen på wordpress.com. Har loggat ut från bloggen nu och skrivit in mina uppgifter manuellt och itsread utan apostrof – så kollar vi på det viset. 😉
it’s read
Brittiskt 1800-tal är aldrig fel. 🙂
Och nu kom ju kommentaren in direkt. Då vet vi.
Tips för kvällen, SVT1 börjar visa den brittiska dramaserien Cranford i kväll, klockan 18.15 – del 1 av 5.
Tack för tipset, it’s read! Jag laddar genast för inspelning!
[…] måste betyda att det blir en säsong två? Så här tyckte jag om boken. ——————— Läs även andra bloggares åsikter om Elizabeth […]
[…] Charles Dickens Underbar tv-serie med Gillian Anderson. 891. Villette – Charlotte Brontë 892. Cranford – Elizabeth Gaskell 893. Uncle Tom’s Cabin – Harriet Beecher Stowe 894. The Blithedale Romance – Nathaniel […]