Lyrans tematrio frågar efter vad vi läser på sommaren.
1. Varma sommardagar med mycket sol blir jag alltid sugen på Romarriket. Tidigare har jag läst (och läst om) Robert Graves (Claudius), Marianne Fredriksson, Marguerite Yourcenar (Hadrianus minnen), Suetonius Kejsarbiografier, och häromåret upptäckte jag Vibeke Olssons Kastellet och Skymningsnådatid, två underbara böcker! Därför har jag (delvis?) samma plan som Lyran, att läsa Sabinas bok, om en slavinna i Rom, i fyra delar. Plus en biografi över kejsar Augustus. Plus en barn/ungdomsbok av Martin Widmark.
2. Jag har tänkt mig att läsa lite mer Oates för att komma i stämning innan hon kommer hit till Sverige om en knapp månad.
3. Nu blev det svårt. Regniga dagar då? Och alla mina jobbardagar, ska ju jobba större delen av sommaren.
Äsch, jag läser väl på som vanligt. Försöker beta av av det som redan finns. Målet är att komma ner på tio böcker. Sen kan jag börja med mina efterlängtade omläsningar. 🙂
———————–
Läs även andra bloggares åsikter om Tematrio, sommarläsning, romersk, vampyrer,
Du har förmodligen redan koll på dem (och har kanske förkastat), men serien om Caesar av Conn Iggulden är nog riktigt trevlig läsning för den som är intresserad av Romartiden (det är inte riktigt min kopp te, men jag läste de två första i serien med behållning).
Olsson är bra också 🙂
Man kanske skulle ge sig i kast med romarriket? Jag har bara läst några deckare som utspelar sig under den perioden. Jag har läst den första boken om Djingis Khan av Conn Iggulden, av misstag bör väl tilläggas, men den var rätt intressant så jag funderar på att läsa de kommande också. Får skriva upp en lista över alla titlar som nämns ovan och göra en räd till biblioteket. 🙂
Steven Saylors skapligt nyutkomna tegelsten Roma går igenom hela Roms historia i skönlitterär form. Rekommenderas. Han har också skrivit en serie läsvärda deckare som utspelar sig i det gamla Rom.
Mmm, fina romerska tips!
I gengäld vill jag tipsa om fantastiska tv-serien Rome:
och (spoilervarning men scenen är magnifik!)
Ja, tv-serien Rome var bra!! Är det inte dags för sommarrepris?!
Du har väl läst Shakespeares Julius Caesar också, förresten?
Vixxtoria
Minns ej, tror inte det.
Jag hade också tänkt tipsa om Igulden. De böckerna är jättebra! Främst den första.
Bra Olssontips. Jag har läst ganska mycket av henne men inte de där två.
Undrar om det inte var Saylor jag läst? Det mest romerska jag övrigt träffat på är nog Caligula av Camus men å andra sidan vill jag minnas att hans scenanvisningar var att det kunde spelas hur som helt bara inte i romersk stil. Har sett två uppsättningar av den pjäsen, den första som gymnasist med en helt fantastisk Erik Kiviniemi som Caligula. Jag gick ut ur salongen med darrande knän och lätt flåsande eftersom jag periodvis glömt bort att andas. 🙂
Jag ska ta itu med romarriket *kavlar upp ärmarna*, snart…
Joyce Carol Oates har jeg ikke lest noe av, men har veldig lyst til å gjøre det i sommer. Har sett meg ut Svart jente/hvit pike, Blond og Niagara. Har du lest noen av disse?
Det kommer (har kommit?) en svensk biografi om Kleopatra nu i år också (jag har hört om den i 2-3 radioprogram). Den verkar väldigt intressant. Den gör en genomgång om alla de Kleopatra-myter som finns, och försöker besvara vad som kan vara sant, och vad som absolut inte kan vara det.
Lite googling hittar författarnamnet: Allan Klynne.
Det står en recension om boken här:
http://bohuslaningen.se/kulturnoje/1.451388
Till och med jag (som inte är överdrivet antik-galen) är ganska sugen på den här boken.
Callistrate är Sabinas mor och den första huvudpersonen i serien.
Jag börjar förstå att jag ska ta en titt på Igulden. 🙂
Igår blev jag så romarsugen att jag började på Augustusbiografin, vilket redan har utlöst ett behov av en Marcus Antonius-biografi, så varför inte en om Kleopatra också?
Men gränsen går vid Caligula! John Hurts blodiga mun i Jag, Claudius har satt djupa spår. Jag drömde mardömmar.
Vibeke Olssons två böcker hör ihop men kan läsas separat. Och Sabinaserien ser jag fram emot, hur jag nu ska orka hålla i boken som består av alla fyra delarna.
StineMa,
av de du räknar upp har jag bara läst Blonde. Den är väldigt bra, en riktig läsupplevelse! En annan som jag ständigt tipsar om är Det var vi som var Mulvaneys, min absoluta favorit.
Men vänta!
StineMa, Niagara är nog den som jag läst som ”Fallen”. För fallen är Niagarafallen… Då är den bra. 🙂
Jag har bloggat om den också, men det ska du nog inte läsa, jag tror jag säger för mycket där.
(https://snowflakesinrain.wordpress.com/2008/06/10/fallen-joyce-carol-oates/)