Berätta om 3 böcker/texter av författare från din hemtrakt eller om romaner som utspelar sig i din hemstad! uppmanar oss Lyran.
Jag väljer min forna hemstad Umeå, där jag växte upp och levde de första 35 åren av mitt liv. Lättast vore kanske att ta de tre västerbottniska giganterna Sara Lidman, P O Enquist och Torgny Lindgren. (Den senare försöker de hävda rätten till här i Östergötland där jag bor nu, så dumt!) Men jag snävar in det till just Umeå och då blir det:
Ronny Ambjörnsson – idéhistoriker och författare. Han har skrivit en fin liten bok om sin klassresa: Mitt förnamn är Ronny. Han har även två begåvade döttrar, Siri och Fanny, som skrivit Ett hjärta i jeans (och andra texter av tjejer om tjejers grejer). Undrar om inte hustrun Lilian skriver också, men då är det nog fack. Ronny Ambjörnsson var min föreläsare en kort tid, och jag minns honom mest för att han var så prestigelös samtidigt som han var så uppenbart kunnig och intelligent och beläst och tänkande.
Anita Salomonsson – en författare jag ännu inte läst. Men jag har fått fatt i hennes Osalig längtan och den ska jag läsa alldeles snart. Anita Salomonsson debuterade som 59-åring och har en författande bror, Kurt. De är från Hjoggböle, samma by som P O Enquist. Om någon Hjoggböle-bo gör Lyrans tematrio kan vi verkligen snacka om hembygd!
Jonas Inde – före detta Killinggänget, växte upp i Umeå och har skrivit en bok som heter Too fast for love med illustrationer av Martin Kellerman. Jag läste nyligen om den på bloggen Milkbartoilet och blev sugen på att läsa den. Det vore kul med en författare i min egen ålder, och kanske med liknade referenser.
——————————————
Läs även andra bloggares åsikter om Umeå, Tematrio Hembygd, Ronny Ambjörnsson, Fanny Ambjörnsson, Siri Ambjörnsson, Anita Salomonsson, Jonas Inde, Martin Kellerman, Hjoggböle
Kul val av mindre kända författare. Ronnys klassresa blev jag nyfiken på.
Lyran
Han har även skrivit om mansmyter med mera. Fanny A har tagit upp stafettpinnen och skrivit om klass, jag tror hennes heter I en klass för sig. Fack.
Dette var bare nye forfattarnamn for min del. Så spennande.
bai
För mig också. 🙂
Ronny Ambjörnsson ska jag definitivt läsa! Har läst Fanny Ambjörnssons avhandling, den heter ”I en klass för sig” som du skriver Lyran och handlar om tjejer på två gymnasieprogram BF och SP tror jag och deras syn på kön, klass och sexualitet. Intressant!
Lilla O
Just ja, den fick rätt mycket uppmärksamhet när den kom. Är SP nåt med samhälls- och BF barn och fritid?
Anita Salomonsson väcker genast mitt intresse- jag skriver upp namnet! Ronny Ambjörnssons klassresa har jag läst och jag tyckte mycket om den boken.
Ingrid
Det är en bedrift att våga debutera vid 59 års ålder trots det motstånd Anita Salomonsson mötte. Ur artikeln som jag länkar till:
På västerbottniska landsbygden ansågs skrivande – och även läsning – som någonting onödigt, löjligt och skamfullt. Inget en rejäl människa ägnade sig åt.
och
Tre av de sju syskonen har aldrig läst hennes böcker; ”Det behövs inte, eftersom vi vet hur det var”, säger de. Och så föräldrarnas ord, när brodern Kurt debuterat, om att ”du som är flicka ska väl i alla fall inte skämma ut oss”.
Men relationen med Kurt torde vara bättre, jag såg dem tillsammans för inte så länge sen.
Salomonsson verkar ha haft det tufft. Är det den norrländska missunnsamheten man kan stöta på som gör sånt beteende möjligt? Kan känna likadant ibland, och inte bara i Norrland.
Spännande författare, det blev mycket nytt och okänt i den här tematrion,
Paperback Lover
jag tycker det finns mycket Jante och missunnsamhet, speciellt på landsbygden i Norr- och Västerbotten. Kanske är det nedärvt från tiderna när det var hårt slit från morgon till kväll för att över huvud taget överleva. Att kunna jobba hårt var den viktigaste egenskapen en människa kunde ha. Att sitta med näsan i böcker var pjoller.
Å andra sidan hävdar min sambo att en gammal klasskompis till honom fick stryk när han gjorde läxorna, och det var i södra Sverige på 70-80-talet. Men det måste ju vara helt extremt ovanligt.
Mitt förnamn är Ronny är ju en grymt bra och rolig bok, och jag mnns fortfarande killen med namnet Kent-Jesus, vars far var en spansk sjöman.
Klotho
Kent-Jesus, oj så bra! :-))) Honom hade jag glömt.
[…] drar ut på picknick. Så jag gillar Anita Salomonsson när hon befinner sig i nutid, när det är mitt Västerbotten hon beskriver. Nästa gång ska jag prova en av hennes romaner. […]
[…] Samberg, berättade att hon fått ett par skor av Louise Bourgeois. Här finns lite tips på Umeåförfattare. ———————— Läs även andra bloggares åsikter om […]
Jonas Inde – spännande! Har du läst den sedan dess?
Nej, tyvärr. Men jag vill fortfarande!